Wijngaarden en fietsen: Di-VIN-duo! © Rosso

Wijngaarden en fietsen: Di-VIN-duo!

In de Vaucluse fietsen we tussen zijstraatjes in de wijngaarden en wijnroutes, waarvan sommige beroemd zijn en sommige ook niet.
In het voorjaar worden de wijnstokken intens groen en barsten ze vervolgens uit in trossen die soms goudkleurig of bijna transparant zijn, soms dieppaars in de zomer. In de herfst kleuren de bladeren steenrood en goud, om in de winter plaats te maken voor de wijnstokken, waarvan het gebarsten hout, dat soms vormen aanneemt die sculpturen waardig zijn, het verhaal vertelt van een leven in de wijngaard.
Ontdek dit bewegende beeld op het ritme van de seizoenen.

facile

intermédiaire

difficile

Duur:

5 dagen

Fietstype:

fietsvakantie

Een levend schilderij… Vol heerlijkheden 

Het ideale seizoen om onze wijngaarden op de fiets te verkennen?

Dat kan het hele jaar door, via onze 23 gemarkeerde routes die ons naar de 3 aanduidingen, 8 jaargangen en 2 natuurlijke zoete wijnen leiden (die we natuurlijk met mate zullen drinken 😊 – alcoholmisbruik is schadelijk voor de gezondheid)
En om u te verleiden naar ons toe te komen, geven we u alvast een voorproefje van wat u te wachten staat!

Wijngaarden en fietsen

Wijn en geschiedenis

Soms vertellen wijnen en monumenten onze streek w hun nauw verbonden verhalen, met de Rhône als vrederechter. Voorbeelden?
In Vaison-la-Romaine biedt het museum bezoekers gedenkstenen van Bacchus en Ariadne. In Beaumes-de-Venise werd een fragment van een laag reliëf gevonden dat een oogsttafereel voorstelt. In Villelaure vertelt een sarcofaag van Bacchus en Ariadne over deze periode.
In Richerenches bewerkten de Tempeliers de wijnstokken…
In Avignon en Châteauneuf-du-Pape plantten de pausen van Avignon wijnstokken waarvan de goddelijke nectar de pauselijke tafels sierde…
Sindsdien heeft de wijnstok zich verder ontwikkeld en vandaag de dag houden musea gewijd aan wijn, net als de landgoederen, dit liefdesverhaal in leven. het Maison de la Truffe et du Vin en het Musée du Tire-Bouchon (beide in Ménerbes), Musée Brotte (Châteauneuf-du-Pape) of het Musée de la Truffe et du Vin in Richerenches en het Musée des métiers des Arts et du Vin in Ansouis.
Rijd tussen wijn en geschiedenis!

Avignon wijnstokken

Tip

Musée Brotte biedt een “proeverij” en een “prestige”-bezoek, beide inbegrepen in de Vaucluse Provence Pass (gb)

Châteauneuf-du-Pape

Wijn en de Reus van de Provence

De AOC Ventoux, die we van Le Crestet tot Apt (het aanduidingsgebied) zullen afleggen, biedt veel verschillende landschappen: van de uitlopers van de Géant de Provence tot de vlakte van de Luberon, aan de noordkant van de Coulon.

Terwijl u met 4 routes de wijngaarden van de uitlopers van Ventoux naar de vlakte van Comtat Venaissin kunt doorkruisen, kunt u de Luberon gedeeltelijk passeren op de route van de Tour du Luberon in het noorden via dorpen als Ménerbes, Lacoste, Joucas, Goult, Bonnieux en Apt…Onze favoriete plek om de wijngaarden te bewonderen

Het is moeilijk om er een te kiezen, maar we gaan graag naar de uitzichtplaats bovenaan de weg die van Le Barroux naar La Roque Alric leidt. Hier heeft u aan de ene kant een adembenemend uitzicht op de wijngaarden en de Mont Ventoux en aan de andere kant op de wijngaarden die zich uitstrekken tot aan de voet van de Dentelles de Montmirail!

Gastronomische favorieten

In Château Pesquié in Mormoiron kunt u genieten van een picknick in de schaduw van honderd jaar oude platanen, met de Mont Ventoux op de achtergrond!

Wijn en de Reus van de Provence

Wijn de Rhônevallei

Wijn de Rhônevallei

Gastronomische favorieten

Een picknick en fietstocht in Châteauneuf-du-Pape met zijn Cellier des Princes, een proefworkshop aan de Ecole des Vins in Avignon en lunch (of diner) in het Carré du Palais, met uitzicht op het Palais des Papes, dat een paar meter verderop staat.

Overal wijngaarden!

In dit gebied, dat deels langs de onstuimige rivier loopt, zijn de illustere namen van de zuidelijke aanduiding Côtes du Rhône verspreid en beloven ze onvergetelijke proeverijen: Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Séguret, Sablet, Cairanne, Rasteau… En Avignon niet te vergeten, de hoofdstad van de Côtes du Rhône.
Hoewel sommige routes vlak zijn, kan het heel wat inspanning kosten om de volgende plek (en de volgende proeverij 😉) te bereiken.

 
Onze favoriete plek om de wijngaarden te bewonderen

De uitkijkplaats van het Kasteel van Châteauneuf-du-Pape, van waaruit u de wijngaarden en de Mont Ventoux in de verte kunt zien, of vanaf de heuvels van Séguret, op het voorplein van de kerk.

Wijn en de Luberon

Hoewel de wijnen van de AOC Luberon soms wat bekender zijn, blijft het een feit dat de wijngaarden tussen de vlaktes, charmante dorpjes (waaronder Gordes, Ménerbes, Ansouis, Lourmarin geklasseerd als “De Mooiste Dorpen van Frankrijk”) en bossen mooie fietstochten bieden.
Ook hier moet u, net als in de Rhônevallei, soms flink trappen om het volgende gebied te bereiken, maar altijd in een goed humeur en in uw eigen tempo: er is geen haast! 😉


Onze favoriete plek om de wijngaarden te bewonderen:

Vanuit de tuinen van het Domaine de la Citadelle of vanuit de dorpen Ménerbes of Lacoste 😊

 

het Domaine de la Citadelle of vanuit de dorpen Ménerbes of Lacoste

Gastronomische favorieten

Maak in La Tour d’Aigues, op Domaine Marrenon, een tocht met een wijnboer die u zal vertellen over de Luberon, voordat u de wijnen van het landgoed proeft en deze ontdekking afsluit met een Provençaalse picknick (van juni tot september)!

 

Mountainbiking