20°
20°
Al fietsend terug in de tijd: micro-avontuur in het Middellandse-Zeegebied  © Martelet

Al fietsend terug in de tijd: micro-avontuur in het Middellandse-Zeegebied

Fietstochtjes zijn niet alleen ideaal om van het landschap te genieten of als sportieve uitdaging. Soms bieden ze de mogelijkheid om het verleden te ontdekken dankzij een bezoek aan bezienswaardigheden die dateren uit de prehistorie of de oudheid. Beleef dus dit avontuur van een dag tijdens een fietstocht in het Middellandse-Zeegebied, middenin het regionaal natuurpark van de Luberon dat door UNESCO is erkend als biosfeerreservaat en een mondiaal Geopark is.

facile

intermédiaire

difficile

Duur:

4 tijden

Afstand:

30 km

Fietstype:

fietsvakantie

Soort route:

heenreis/ terugreis

Parkeerplaats:

Apt – Platz Lauze de Perret

Apt, het vertrekpunt voor uw tijdreis

Als u met de auto naar Apt komt, kunt u het beste parkeren op de Place Lauze de Perret (behalve op zondagochtend, dan is er een wekelijkse markt). Er is een oplaadpaal voor elektrische auto’s om uw accu tijdens de wandeling te vullen.
Uw tijdreis begint in Apt, met een eerste uitstapje naar het industrieel tijdperk van de 18e eeuw, toen de stad een bloeitijd beleefde dankzij de okerwinning en de productie van faience-aardewerk en gekonfijt fruit.
Tijdens een bezoek aan het Musée d’Apt kunt u een duik nemen in dit tijdperk, toen techniek de productiemethoden en het dagelijks leven van de Fransen drastisch veranderde. Gereedschappen, reclameposters, oude ambachtelijke kennis … tijdens het bezoek ervaren bezoekers de sfeer van de 18e eeuw en horen ze bijna het metalige geluid van met oker gevulde wagens die zich voortbewegen op rails.

Na deze onderdompeling in de sfeer van toen is het heel logisch om op de fiets te klimmen, want de opkomst daarvan viel samen met de industriële revolutie.

Alternatief 

Voordat u op de fiets stapt, laat een bezoek aan het Musée de la Géologie in het Maison du Parc van Apt (fr) u een sprong van 130 miljoen jaar terug in de tijd maken!

Apt, het vertrekpunt voor uw tijdreis

Praktische informatie over het Musée d’Apt

– Juli en augustus: geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.
– September tot december 2023: geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.

Prix

€ 5
(inbegrepen bij de Vaucluse Provence Pass)

14 Place du Postel – 84400  Apt

Horaires

1 uur

Van de oudheid naar de Pont Julien

Van de oudheid naar de Pont Julien

Goed om te weten

Wilt u een fiets huren aan het begin van de fietsroute, reserveer deze dan bij Station Bee’s Apt.
Bij technische problemen kan Général Bike Luberon of Cycling Center Coquillade in Gargas u helpen!

Duur van de fietsroute: 40 minuten (10 km)

Om nog verder terug te gaan in de tijd, volgt u de fietsroute van Calavon: ga naar het gemeentehuis (rue du Dr Gros) en steek vervolgens de rivier de Calavon over via het fietspad. De straat ‘Passage du Ballet’ brengt u naar de fietsroute, die u aan de linkerkant neemt (richting Bonnieux).

Hebt u trek in zoetigheid, stop dan bij het Maison du Fruit Confit net buiten Apt, waar u kunt ervaren dat de kennis over konfijten uit de 18e eeuw nog steeds geweldige resultaten oplevert!

De weg, speciaal voor fietsers, loopt door Apt via een mooie bos- en bloemrijke laan. Vervolgens fietst u door velden tot aan Gargas.

Daarna slingert de route door velden, wijngaarden en bosjes naar Bonnieux. Vlak voordat u bij de Pont Julien arriveert, hebt u in enkele mooie bochten uitzicht op de Romeinse brug voordat u deze oversteekt.

De prehistorie met de dolmen van Goult

Duur van de fietsroute: 30 minuten (5,7 km)

Na een pauze om rust te nemen of iets te eten (bijvoorbeeld tijdens een picknick) wordt de reis hervat om nog verder terug te gaan in de tijd.
In de gemeente Goult, niet ver van Bonnieux, wacht de volgende etappe op u. Links van de fietsroute en lager gelegen, vlak voor het oude station van Lumières, vindt u een opvallend bouwwerk: de Dolmen de l’Ubac.

Deze dolmen (in het Nederlands ook ‘hunebed’ genoemd) is gebouwd aan het begin van het laatste neolithicum, tussen 3300 en 2900 voor Christus. Het is een grafmonument waar ongeveer vijftig overleden mensen van verschillende leeftijden en beide geslachten zijn begraven. Ze zijn allemaal in gehurkte houding begraven, met de benen gevouwen en dicht bij de romp gebracht.

Het is ontroerend om voor dit monument te staan en te beseffen dat onze voorouders aanwezig waren in dit deel van de Luberon. Het brengt ons terug naar lang vervlogen tijden.

Ca vaut le détour

Voor een langer bezoek

Ontdek het dorpje Goult (steile helling). U komt er als volgt: keer terug op de fietsroute van Calavon tot u bij de laatste afslag aankomt, en verlaat deze via de D106 richting het dorp (rotonde om de departementale weg veilig over te steken). Maak bij aankomst in het dorp een wandeling in het Conservatoire des Terrasses de Cultures om de charme van Goult te ontdekken, vooral de Moulin de Jérusalem.

de Dolmen de l'Ubac

Terug naar de 21e eeuw: de terugweg

Fondation Blachère à Bonnieux
A savoir

Goed om te weten

U kunt ook de bus vanuit Goult nemen om terug te gaan. Via een halte op de RD900 kunt u Apt bereiken door lijn 915 te nemen.

Duur van de fietsroute: 1 uur fietsen + bezoektijd (15 km)

Nadat u naar de 19e eeuw en de tijd van de Romeinen bent gereisd, is het tijd om zoetjesaan terug te keren naar het heden.
Op de heenweg, tussen Bonnieux en Goult, zijn er 2 plaatsen die de aandacht trekken: de Cave de Bonnieux en de Fondation Blachère.

 Hier kunt u heel rustig terugkeren naar het heden:
– In de Cave de Bonnieux geniet u van een wijnproeverij. Dit is een ‘Accueil vélo’-locatie (ofwel ‘Fietsers welkom’), wat betekent dat u er uw bidon kunt vullen en de wijnkelder de mogelijkheid biedt om uw aankopen bij uw accommodatie of thuis te laten bezorgen (tegen betaling).
– Bij de Fondation Blachère ontdekt u een collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. U kunt er van maandag tot zaterdag terecht van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 18.00 uur

Daarna keert u via een landelijke fietstocht door dit gedeelte van het Middellandse-Zeegebied (dit wordt ook de fietsroute van Calavon genoemd) terug naar Apt.

Praktisch

Site web

Nuttige links:
–         Checklist voordat u vertrekt
–         Veiligheidsadviezen voor fietsers

Vélo

Lijst van ‘Accueil Vélo’-fietsverhuurders/-fietsenmakers vanaf de plaats van vertrek:
–   Apt: Station Bee’s Apt
–   Gargas: General Bike Luberon en Cycling Center Coquillade
–   Avignon

Picknickplaatsen:
–  Bij het begin van de fietsroute in Apt: twee picknicktafels en fietsenrekken
–  Aan het meer van la Riaille net buiten Apt
–  Bij de Pont Julien, aan de oever van de Calavon
–  Het oude station van Lumières: picknicktafels, toiletten, watertappunt en speeltuin

Eten tijdens de fietstocht

De ‘Accueil Vélo’-restaurants langs de route