12°
11°
Via venaissia @ Hocquel

Familiefietsroute aan de voet van de Mont Ventoux

Geweldige rit op de Via Venaissia

Het is niet zomaar een fietstocht. Het fietspad op de voormalige spoorweg tussen Orange en Cavaillon biedt u een unieke ervaring! Rijd veilig naar de spookstations die behoren tot het spoorwegerfgoed, geocach en kom alles te weten over Jonquières, Loriol, Sarrians en Carpentras!

facile

intermédiaire

difficile

Duur:

2 tijden

Afstand:

14 km

Fietstype:

fietsvakantie

Soort route:

heenreis/ terugreis

Parkeerplaats:

ancienne gar de Jonduières

  • De Via Venaissia is een 15 km lange fietsroute (van Jonquières naar Carpentras) op eigen terrein. De route kan op de fiets, te voet en op rolschaatsen worden afgelegd.
  • U kunt ook vertrekken vanuit Orange (10,4 km bergopwaarts van het treinstation van Jonquières) en vanuit Carpentras naar de middeleeuwse stad Pernes-les-Fontaines (10,6 km) rijden.

JONQUIERES : « KLAAR VOOR DE START » !

We zijn meteen “op schema” als we vanaf het oude station van Jonquières vertrekken. In het zadel!

Dit gedeelte begint op het perron van het oude station van Jonquières en is zeer gemakkelijk te bereiken. Leuk om de plaats van treinen in te nemen. De stoep is glad, zonder oneffenheden – net als een biljarttafel! In alle veiligheid verlaten we het dorp weer. Voor ons strekt de vlakte van de Comtat-Venaissin, ook wel “De tuin van Frankrijk” genoemd, zich uit met wijnstokken en groente- en fruitteelt, met de Mont Ventoux op de achtergrond.

Wist u dat…

Er informatiebordjes over het boeren- en industriële leven rond de Via Venaissia langs de route staan? De spoorlijn was een belangrijke economische schakel voor de Comtat-Venaissin, die profiteert van uitzonderlijke irrigatie en vruchtbaarheid.

Geweldige rit op de Via Venaissia

EEN KLEURRIJK SCHILDERIJ

Tussen wijngaarden, landbouwgrond, bloemenvelden en gebeeldhouwde reliëfs

Het gedeelte tussen Jonquières en Sarrians bestaat uit grote rechte lijnen met een prachtig uitzicht op de wijngaard. Na het oversteken van de Ouvèze op een metalen viaduct, gaan we verder langs het kreupelhout, voordat we ons onderdompelen in een agrarisch landschap dat wordt opgefleurd door de kleuren van de tulpenvelden in bloei. Het uitzicht vanaf de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux is fantastisch!

Favoriet

Jonquières heeft 4 kastelen. Dat is zeer zeldzaam voor een dorp! Het kleine stadje is ook beroemd om het maken van meubels en om zijn prachtige en enorme tulpenvelden tijdens de bloeiperiode.

de Mont Ventoux


SARRIANS: DUIK IN DE GESCHIEDENIS

Aankomst in het oude station van Sarrians en zijn in onbruik geraakte goederenhal. Aan de muur prijkt een oude advertentie over de voordelen van een heel bijzonder water!

Wist u dat het water van de Dentelles de Montmirail zuiver is? Nou, ik ook niet, en ik kon het me ook echt niet voorstellen dat hier ooit badhuizen zijn geweest.
In feite vervoerde deze spoorwegroute de curisten, waaronder enkele beroemdheden (Sarah Besnard, Frédéric Mistral) naar Gigondas, waar ze hun reuma en andere kwalen kwamen verlichten in de zwavel-, magnesium- en ijzerhoudende waterbronnen van de Dentelles de Montmirail! De overblijfselen van de badhuizen bevinden zich in het Hôtel de Montmirail, gelegen aan de voet van het bergmassief.

Sarrians

De publiciteit was niet op initiatief van de badhuizen, maar van de spoorwegmaatschappij Paris-Lyon-Méditerranée, die het zag als een manier om het aantal reizigers te verhogen.

WAT DACHT U VAN EEN LUNCH OP HET TREINSTATION?

Nu we voorbij Sarrians zijn, lopen we weer langs de bossen naar het oude station van Aubignan/Loriol. Dankzij de houtachtige geuren is het pad super aangenaam, in welk seizoen dan ook! Maar ik geef toe dat ik een voorkeur heb voor de lente: het getjilp van vogels en de passaatwind van de eerste bloemen die je zin geven om “A bicylette” te neuriën.
Als we de brug overgestoken zijn, besluiten we te stoppen bij de bistro van het station. Keukens en gedekte tafels hebben het doorgeefluikje en de composteermachines vervangen. Tegenwoordig eten wandelaars er of huren ze er fietsen. Hier proeft u de verfijnde lokale keuken, in het vernieuwde interieur of onder de platanen op het terras. Een plek om nooit te vergeten!

station van Aubignan/Loriol

Tip

In Loriol-du-Comtat biedt Vel’Art, een verhuurbedrijf van vintage fietsen, een reeks ecologische tweewielers (pixie, fatbike en andere curiosa) en brengt deze naar u toe op de fietsroute. We maken een testritje op de tandem?

de Via Venaissia

IN DE BUURT VAN CARPENTRAS

De velden worden geleidelijk gevolgd door kunstwerken en de klokkentorens komen al snel in zicht…

De atypische huizen van de bewakers van de Franse spoorwegen zijn nog steeds zichtbaar, evenals prachtige herenhuizen. Dan glijden we in een soort geul, die vroeger was gegraven voor de spoorlijn en waar 3 opeenvolgende bruggen overheen lopen. Eén hiervan is die van het Kanaal van Carpentras, die we beter kunnen zien als we op weg naar Meyras aan het einde van de “corridor” omkeren. We rijden over het viaduct van Auzon, boven de weg naar Orange, en gaan vervolgens naar Carpentras. Tegenover het oude centrum kunt u genieten van een adembenemend uitzicht op de daken van de stad: het belfort, de klokkentoren van de Kathedraal van Carpentras, de overblijfselen van de versterkte toren van de Porte d’Orange…

Favoriet

Maak net als wij een stop in Carpentras aan de oevers van de Auzon, deze grote groene stroom langs de rivier.
U vindt er ook picknicktafels in de schaduw van grote bomen. Deze oevers zijn zeer aangenaam in de zomer!

Carpentras aan de oevers van de Auzon

Must-sees in Carpentras

De Kathedraal van Carpentras

Dit vijftiende-eeuwse gebouw met een zuidelijke gotische stijl heeft een zeldzaam architectonisch kenmerk: een gebeeldhouwde bal met ratten boven de Joodse deur. Ook is er een schat in de kapel: de St Mors, die zou zijn gesmeed met twee spijkers die werden gebruikt voor de kruisiging van Christus.

Must-sees in Carpentras

Hôtel-Dieu, Museum Inguimbertine

Hôtel-Dieu is het werk van Monseigneur d’Inguimbert en is helemaal in de stijl van de achttiende eeuw gebouwd. Oorspronkelijk was het een van de grootste ziekenhuizen in de Comtat Venaissin. In het gebouw bevindt zich nu een grote mediatheek die zijn naam draagt: Het Bibliotheek-Museum L’Inguimbertine.

Must-sees in Carpentras

De synagoge

De synagoge, gebouwd in 1367, getuigt van de aanwezigheid van de Joodse gemeenschappen die in het koninkrijk Frankrijk werden vervolgd. Deze gemeenschappen profiteren van pauselijke bescherming en vestigen zich in de Comtat Venaissin. Het is de oudste synagoge van Frankrijk en is nog steeds in gebruik.

Must-sees in Carpentras

De markt

De markt van Carpentras die elke vrijdag in het historische stadsdeel plaatsvindt, is echt een begrip. Deze geclassificeerde markt staat, bekend om de kwaliteit en versheid van zijn producten. Het is erg leuk op de markt de slenteren en regionale specialiteiten in te slaan.

Must-sees in Carpentras

Berlingots

Met zijn kleine streepjes en felle kleuren is de berlingot, een van de oudste snoepjes ter wereld, DE zoete specialiteit van Carpentras. U moet deze zeker proeven!

Must-sees in Carpentras

Een bijzondere kerstviering

Elk jaar investeert het bijzondere Kerstfestival in de stad Carpentras om de feestdagen extra bijzonder te maken en de magie tot leven te brengen. Parades, visuele en muzikale animaties, workshops, …. 15 dagen lang bruist het in de stad!