14°
Vélo à l’Isle sur Sorgue @ Verneuil

Fietsen langs het water

Familietocht van Le Thor naar L’Isle-sur-la-Sorgue

Zonnige dagen zijn ideaal voor korte fietstochten met familie of vrienden. Zo krijgen we wat frisse lucht, kunnen we stoom afblazen, het landschap zien en foto’s en herinneringen maken. We zijn er gek op!

facile

intermédiaire

difficile

Duur:

2 uur

Afstand:

27 km

Fietstype:

fietsvakantie

Soort route:

ronde

Welkom in de Vaucluse !

Vandaag verwelkom ik mijn vrienden en hun kinderen

Iedereen is verheugd om met me mee te gaan op een exotisch weekend. Om de kinderen bezig te houden en hun iets van het land te laten zien, gaat er niets boven een gemakkelijke fietstocht zonder hoogteverschil. Na veel routes te hebben geraadpleegd, stelde ik een ronde vanaf Le Thor voor, die ons langs de Sorgue naar Venise Comtadine zal leiden. Kom maar op!

Wist u dat...

Wist u dat…

De Vaucluse een echt fietsgebied is? Eurovélo-routes, fietspaden, mountainbikegebieden, fietsvakanties, trektochten, tochten voor elektrische fietsen… De mogelijkheden zijn enorm, voor ieder wat wils dus!

Fietsen langs het water

In het kort

  • Le Thor is een stad die in de vruchtbare vlakte van Sorgues ligt, 20 km ten oosten van Avignon.
  • Treurwilgen, veldiepen… In Le Thor vindt u beschermde natuur (waaronder een natuurlijke grot) en een opmerkelijk erfgoed met zijn steegjes en waterspuwers in het oude centrum en het klooster op de heuvel van Thouzon
  • Isle-sur-la-Sorgue is een oud vissersstadje, waar de kanalen van de rivier met dezelfde naam doorheen stromen. Het ligt op 5 km van Le Thor.
  • Isle-sur-la-Sorgue staat ook wereldwijd bekend om zijn talrijke vooienmarkten.

De Schatten van Thor

Notre Dame du Lac, sinds 1832

De bouw van deze romaanse kerk zou door Karel de Grote zijn aangevraagd nadat er een wonder in de stad Thor had plaatsgevonden…

De schatten van Thor

De heuvel en de kasteelpriorij van Thouzon

Op de kalksteenrots van de heuvel zijn steeneiken en olijfboomgaarden te vinden op de plek waar de overblijfselen van een klooster liggen.

De Schatten van Thor

De Grotten van Thouzon

Deze natuurlijke grot is de enige grot in de Provence die is ontworpen voor toeristische activiteiten.

De Schatten van Thor

De oevers van de Sorgue

Rustgevende pauze in deze natuurlijke omgeving aan de oevers van de Sorgue.

Tijd voor vertrek!

We parkeren op het marktplein, omdat het startpunt van de wandeling daar precies tegenover ligt, namelijk bij La Poste. Als u ter plekke een fiets wilt huren, kan dat bij La Pédalerie (4 minuten met de auto). De recensies van dit verhuurbedrijf zijn zeer positief. Na een laatste controle van de banden (+ bidons, doppen, etc.), komen we aan op de route die is gemarkeerd door een kleine groene pijl. Handig om de weg te vinden! Vanaf dat moment rijden we soms over kleine weggetjes en soms over grotere paden. Let op: u moet ook een paar keer de departementale weg oversteken.

Bastide Rose Fondation Salinger

Dat is wel een omweg waard!

Pierre Salinger, Amerikaanse schrijver en journalist en woordvoerder van JF Kennedy heeft zijn hele leven in Le Thor gewoond. Zijn werk is nu te vinden in een museum, dat wordt gerund door zijn vrouw Poppy.

Beffroi du Thor @ Hocquel

“U moet niet verwachten dat u de hele tijd langs de oevers rijdt. We kruisen ze en rijden af en toe stukjes langs de oevers.
Elke keer is de lucht weer frisser, dankzij de helderheid van het smaragdgroene water

Elodie,

Vélovore

In de tuin in Isle-sur-la-Sorgue

Rust en sereniteit op het platteland

Deze tocht brengt ons naar de boomgaarden en groenteteelt. De kinderen vermaken zich kostelijk en geven nog wat extra gas. Dankzij de irrigatie van de rivierbeddingen is er volop leven op de vlakte. Het geritsel van insecten streelt onze oren en de lucht strijkt zachtjes langs onze hoofden als we bewegen. Onderweg groeten wandelaars elkaar vriendelijk. Alles is goed 🙂

In de tuin in Isle-sur-la-Sorgue

Bergen en wonderen

Vanaf het pad Petite Guillaine heeft u een prachtig uitzicht op de Mont Ventoux en de Monts de Vaucluse. Zelfs vanaf de bodem van de vallei kunnen we de holtes in het geteisterde kalksteengesteente van deze minerale tempels, omringd door mediterrane vegetatie onderscheiden. We kunnen niet anders dan even stoppen met de kinderen, zodat ze kunnen kijken naar het mooie beeld dat wordt gevormd door deze in elkaar verstrengelde minerale stoffen en het groen. De kersenbloesems en hun lekkere geur laten ons onze hoofden omdraaien!
Ah, een voetgangersbrug! We rijden van de berg af, rijden erlangs en steken dan iets verder de spoorlijn over. Isle sur la Sorgue komt dichterbij…

Bergen en wonderen

Wist u dat…

U bij mooi weer verschillende gebergtes in de Provence kunt zien tijdens een tocht in de Monts de Vaucluse? Van de Alpilles tot het Cevennengebergte.

de Monts de Vaucluse

Isle-sur-la-Sorgue op de fiets

Met zijn grachten leent de stad zich goed voor fietstochten, erg handig

Er is zoveel te zien in dit oude vissersstadje: steegjes met kleurrijke winkels, antiekwinkels, kades met bemoste waterraden en bloemrijke plantenbakken… We genieten van de schaduwrijke oevers tot de waterscheiding 🙂 waar we een welverdiende picknick uit de tas halen. Als toetje eten we een lekker ijsje in de guinguette 🙂

Voor de kinderen (klein en groot 😉 )

Er zijn ontelbaar veel watervogels in dit kleine hoekje van het paradijs. De waterscheiding is een prachtige plek, ideaal om af te koelen in de zomer.

Isle sur la Sorgue

Overblijfselen uit het industriële tijdperk

Waterraden over de Sorgue

Dankzij zijn voortstuwingsvermogen doet de Sorgue de vele activiteiten, waaronder spinnen. 15 waterraden getuigen nog steeds van dit tijdperk.

Stad vol bezienswaardigheden

De stad van antiekhandelaren en brocante markthandelaren

Die zelfs hun eigen dorp hebben! Brocante markthandelaren staan het hele jaar door op Isle-sur-la-Sorgue, waar de winkels elkaar opvolgen. Houdt u van koopjes? Breng een bezoek aan de stad!

De blauwe lucht, de zon en het heldere water

De Waterscheiding (Le Partage des Eaux)

Frisse lucht, beschermde natuur, helder water, het gebied rondom de waterscheiding is een prachtige groene omgeving voor vissers en wandelaars.

Oude vissersstad

De spellen van Négo Chin

Steekspellen, racen, drijvende markt, ouderwets vissen… De Négo Chin – boten met platte bodem van de oude vissers van de Sorgue – zijn voor u beschikbaar