12°
Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon  © Hocquel

Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon

Heerlijk om weer de lente te beleven tijdens een fietstocht! Beweging, geuren, geluiden en soms zelfs ontmoetingen… Alles is er om onze omgeving anders waar te nemen. Deze kleine tocht van 13 km aan de andere kant van Avignon, op de andere oever van de Rhône, is zeker een omweg waard en we vertrekken vanuit Villeneuve-lez-Avignon waar we besluiten om de e-bike te testen.

facile

intermédiaire

difficile

Duur:

2 tijden

Afstand:

13 km

Fietstype:

elektrische fiets

Soort route:

ronde

Kennismaking met het stalen ros

Omdat we zelf geen e-bikes hebben, gaan we samen met onze verhuurder naar het Toerismebureau. Nu gaan we het beleven. Want, hoewel het hanteren gemakkelijk is, is een kleine briefing wel nodig. Onze vriendelijke helper laat ons de bediening van de elektrische ondersteuning zien. Deze kan, als aanvulling op de gewone snelheden, handig worden gedoseerd. Na twee rondjes bij wijze van oefening op de parkeerplaats vertrekken we richting de vlakte van de Abdij.

Tip

Goed om te weten

Sommige verhuurders zoals Cicada concept in Morières-lès-Avignon bezorgen fietsen en helmen ter plaatse. Wel zo handig!

e-bikes

Langs het kanaal

Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon
Tip

Wist u dit?

Hele beverfamilies hebben zich gevestigd langs het hele kanaal. Als u een nachttocht weet te plannen, kunt u deze zeker zien.

We nemen het pad Chemin de Savoye bij de rotonde bij het Toerismebureau en fietsen lekker door. Vanaf hier tot het kanaal zijn we uit de wind, de Mistral, die vandaag echt sterk is. Aan het einde slaan we linksaf! Daarna is het een heel ander verhaal: dan hebben we wind tegen. Ik besluit om de ondersteuning een graadje hoger te zetten, alleen om te kijken hoe het gaat. Een verkeerde handeling en ik ga van 1 naar 5, oeps! Het hapert even maar dan rijd ik moeiteloos tegen de wind in. Wat een gemak! En dit allemaal zonder inspanning. Ik ontdek nu de e-bike.

Door het kreupelhout, langs de Rhône of langs de velden

Deze fraaie tocht loopt door gevarieerde gebieden. Na een gedeelte in de schaduw van de bomen (’s zomers zeer welkom) rijden we richting Sauveterre onder aan de departementale weg en slaan we daarna, vlak voor de brug van de CNER, rechtsaf. We bevinden ons nog steeds aan de kant van Villeneuve maar bij de zijtak van de Rhône. De kleur van het water wisselt het blauw van de lucht met het groen van de dichte vegetatie af. De glinstering van de zon deint met de golfjes van de stroom mee. Op deze plek is de grond zeer hobbelig met veel steentjes. Maar er zijn verrassingen genoeg. Aan het einde van het pad ontdekt u een klein ‘strand’. Perfect om even halt te houden voordat we bij de splitsing op de heenweg bij de departementale weg en het einde van het kanaal komen. Voor de afwisseling nemen we de zijweggetjes op de vlakte van de Abdij om terug naar het stadscentrum te rijden.

Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon

Favoriet 

Fantastisch om zo dicht bij het water te zijn. Genoeg om mooie foto’s te maken.

Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon

Aan de andere kant, op de weg Route des Chartreux

Er is ook een route om weer veilig op adem te komen: het fietspad van de Daladier-brug vanaf het stadscentrum van Villeneuve richting Avignon of de Via Rhôna. U moet dan vanaf de rotonde tot het kanaal gaan en dan deze keer aan het einde rechtsaf slaan. Dit is een alternatief traject in afwachting van het toekomstige fietspad dat in de herfst aan de voet van de toren Tour Philippe Lebel zal zijn aangelegd. Bij de toren klimmen we de helling voor het insectenhotel op en dalen we naar de oevers af. En daar vindt een ware betovering plaats. We rijden gewoon langs de oever van de Rhône waar de binnenschepen zijn afgemeerd. Je waant je echt in een ander land. Aan het einde komen we weer bij de Daladier-brug.

Fietstocht rondom Villeneuve-lez-Avignon